obrázek

obrázek

čtvrtek 2. května 2013

Milá a Raná

Vždycky, když jsme s klukama venku a vidím, jak náruživí "turisti" to jsou, nechápu lidi, co mají psa jen na gauč, případně na zahradu:-( My máme psy jako společníky (někdy se zdá, že je to spíš naopak;-)) a tak jsme v sobotu 27.4. všichni společně vyrazili na výlet do Středohoří.
Na Milé (510 m n.m., PR) jsme byli už třetí rok po sobě a konečně jsme trefili termín a viděli hlaváčky v plném květu:-) A když už jsme se autem táhli takovou dálku, navštívili jsme rovnou i skorosousedící Ranou (457 m n.m., NPR). Raná je známá především díky paraglidingu (nedůležité) a syslům (o dost lepší). Byl to moc pěkný a celkem nenáročný výlet, doporučuju.


chráněný hlaváček jarní pod dohledem stráže přírody (Milá)


cesta z obce Raná na vrch Raná - všude step


ještě jednou Raná


ovečky a kozy spásáním udržují step (mimo záběr je ještě pasáček a borderka)


sysel obecný, kriticky ohrožený druh (Raná)


koniklec, taktéž chráněný druh (Raná)


trasa Milá:
Bělušice, parkoviště u věznice → vrch Milá a zpět, modrá turistická značka; celkem cca 3,5 km

trasa Raná:
obec Raná, parkoviště "Skleník" za 50,- nebo pole o kus dál zadarmo:-)  → přímo za nosem po cestě vedoucí od "Skleníku" (restaurace) do sedla mezi dvěma z vrcholů Rané  → ze sedla (rozcestník) rovnou na vrchol a zpět, část cesty značí modrá turistická značka, ale jak jsem už zmiňovala, jedná se o step (= chybí stromy), takže člověk vidí kam jde a nemá šanci zabloudit; celkem cca 3 km od našeho "parkoviště", z ofi parkoviště o kus míň




Žádné komentáře:

Okomentovat